Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΗ: μαχαίρι σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίεςΠερικοπές 600 ευρώ κατά μέσον όρο, που σε κάποιες κατηγορίες θα είναι ακόμη υψηλότερες, πρόκειται να δουν εντός του μηνός στις απολαβές τους οι 21.255 εργαζόμενοι της ΔΕΗ, κατ' εφαρμογήν της ρύθμισης για τις περικοπές μισθοδοσίας στις εισηγμένες ΔΕΚΟ που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο.
Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να ενημερωθεί για την πρόταση της διοίκησης, για συνολικές ετήσιες περικοπές μισθοδοσίας 150-160 εκατ. ευρώ, κατ' απαίτηση του νόμου για μείωση κατά 35% του μέσου κατά κεφαλήν κόστους ανά εργαζόμενο σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009. Και δεδομένου ότι αυτό έχει ήδη μειωθεί 21% πέρυσι, η φετινή περικοπή θα είναι 18%, με το σενάριο της διοίκησης να προβλέπει αφενός μια οριζόντια μείωση όλων των μισθών και αφετέρου ένα γερό ψαλίδι στα 37 ειδικά επιδόματα που έχει η ΔΕΗ, τις υπερωρίες και τις βάρδιες.

Μεγάλοι χαμένοι. Το βάρος της μείωσης πέφτει κυρίως στους εργαζομένους των λιγνιτικών κέντρων, που από τη φύση της δουλειάς τους έχουν πολλές υπερωρίες και βάρδιες, γι' αυτό και το σωματείο «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί το προσωπικό των σταθμών και ορυχείων του Βορρά, δηλώνει αντίθετο και δεν αποκλείει ακόμη και παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρός του Γ. Αδαμίδης. Αντίδραση που πυροδοτείται από το γεγονός ότι η διοίκηση προτίθεται εντός των ημερών, ίσως και σήμερα, να δώσει εντολή στη διεύθυνση πληροφορικής της ΔΕΗ να αρχίσει η έκδοση των ψαλιδισμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Νοεμβρίου, αφού η ρύθμιση έχει ισχύ από 1/11/2011.

Το σενάριο. Στόχος της διοίκησης είναι να αφήσει κατά ένα μεγάλο μέρος ανέπαφες τις τακτικές αποδοχές και να ψαλιδίσει τα επιδόματα. Ετσι, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, κόβεται ενάμισι κλιμάκιο από τον τακτικό μισθό και των 21.255 εργαζομένων (μείον 65 εκατ. ευρώ) και μειώνονται κατά 35% από τα επίπεδα της 31/12/2009 τόσο τα 37 επιδόματα όσο και οι υπερωρίες, τα νυκτερινά, οι βάρδιες και οι εργασίες το Σάββατο και την Κυριακή (μείον 100 εκατ. ευρώ).
Στην ουσία, από 77 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική μισθοδοσία της ΔΕΗ τον μήνα, πρέπει να μειωθεί κατά 14 εκατ. ευρώ, στα 63 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλόμισθοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο της διοίκησης δεν θίγει τις αμοιβές των 2.000 υψηλόβαθμων στελεχών, με το σκεπτικό ότι «έδωσαν και με το παραπάνω» το 2010 όταν επιβλήθηκε πλαφόν στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ, με συνέπεια αυτές να μειωθούν κατά 30% και υψηλότερα. Αυτό είναι και το σημείο που αποτελεί «αιτία πολέμου» για τον Βορρά, με τον «Σπάρτακο» να θεωρεί ότι βάσει της πρότασης της διοίκησης θα υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς ένα μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας των 3.500 εργαζομένων-μελών του αφορά υπερωρίες, βάρδιες και ειδικά επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου