Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να απαντήσω στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα , που έθεσε με ευκαιρία του άρθρου μου σχετικά με τις τεχνολογίες δέσμευσης του CO2 o κ. Λάζαρος Τσικριτζής
Μας προτείνει ο κ. Τσικριτζής την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είμαστε μαζί του.
Τα βιοκαύσιμα δεν ανήκουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ;
Σήμερα σε βιομηχανική κλίμακα ( υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις σε πολλές χώρες Αμερική,Μεξικό, Ισραήλ, κλπ) η τρίτη γενιά βιοκαυσίμων στηρίζεται αποκλειστικά στα θερμοκήπια άλγης, δηλαδή πρώτη ύλη ήλιος και «αέρας».
Στη συνέχεια άρχισε σε πιλοτικό πρώτα επίπεδο ( η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα η γερμανική RWE έχει ασχοληθεί και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά ) ο συνδυασμός της τεχνολογίας παραγωγής βιοκαυσίμων από θερμοκήπια άλγης με αυτή της δέσμευσης ( όχι αποθήκευσης) του CO2 που παράγεται κατά την καύση στερεών καυσίμων.
Για τα συστήματα οδήγησης των καυσαερίων από τις καμινάδες στα θερμοκήπια υπάρχει έτοιμη τεχνολογία που εφαρμόζεται ( και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα) και επιλύουν μερικά και τις εκπομπές των ΝΟχ και SO2.
Το ότι η τεχνολογία δέσμευσης του CO2 και η παραγωγή βιοντίζελ με τα θερμοκήπια άλγης ανεβάζει το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 65% , παγκοσμία δεν αναφέρεται πουθενά, αντίθετα υπολογίζεται κάτω από τα 10 $ ανά τόνο CO2, χωρίς να υπολογίζεται το όφελος από την παραγωγή του βιοντίζελ και την απαλλαγή από τα πρόστιμα για το εκπεμπόμενο CO2.
Άλλωστε όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανεβάζουν το κόστος παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος ( φωτοβολταϊκά , ανεμογεννήτριες ) , αλλά δεν είναι λόγος αυτός για να μην τις αναπτύξουμε.
Σήμερα και σε βιομηχανική κλίμακα στην Αμερική ( Αριζόνα , cholla power plants, ανθρακική μονάδα 1000 mw , κατασκευής 1962 .) Αυστραλία , Ινδία εφαρμόζεται η παραπάνω τεχνολογία.
Με τον αστακό αναφέρομαι στις ανακοινώσεις των επενδυτών και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα υποστηριζόμενα από τον κ. Τσικριτζή, αλλά οι εταιρείες που διαθέτουν την τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ από θερμοκήπια άλγης , είναι χιλιάδες, δεν είναι μόνο μια , αυτή του αστακού.
Μπορεί να μην έχει ωριμάσει η τεχνολογία παραγωγής βιοκαυσίμων από θερμοκήπια άλγης με δέσμευση ( όχι αποθήκευσης) του CO2 που παράγεται κατά την καύση στερεών καυσίμων όσο θα θέλαμε , αλλά αυτό με όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει συμβεί και δεν νομίζω ότι αβίαστα πρέπει να τις χαρακτηρίζουμε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες ».
Όσο για την μείωση της παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος από το λιγνίτη, αυτό ήδη ξεκίνησε και σε δέκα χρόνια περίπου θα κλείσουν οι ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ που εκπέμπουν σήμερα πάνω από 20.000.000 τόνους CO2/έτος.
Όσο για την νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας και αυτή για 30 τουλάχιστον χρόνια που θα λειτουργεί θα εκπέμπει πάνω από 3.000.000 τόνους CO2/έτος.
Για όλες αυτές τις ποσότητες δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τίποτα κ. Τσικριτζή , δεν διάβασα καμία πρόταση;
Προτείνω στον κ. Τσικριτζή με την τεράστια εμπειρία που διαθέτει στα θέματα του περιβάλλοντος να συμβάλλει στην συνεργασία της ΔΕΗ με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περιοχής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας και να προτείνουν ένα τουλάχιστον πιλοτικό πρόγραμμα(για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα), δέσμευσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που τόσο απειλεί το περιβάλλον της περιοχής μας.
Η τεχνολογία της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα είναι μια παγκόσμια ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία και στην μοναδική περιοχή της Ελλάδας που θα ήταν αναγκαίο και ωφέλιμο να αναπτυχθεί είναι αυτή με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Δυτική Μακεδονία.
Πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα όσοι στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να βοηθήσουν για την υποβολή ενός τέτοιου προγράμματος που θα αποφέρει τεράστια οφέλη σε περίπτωση επιτυχίας:
• Καθαρότερο περιβάλλον για την περιοχή μας, είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να απορροφήσει μέχρι και το 80% των εκπομπών του CO2 και μερικά επιλύει και το πρόβλημα εκπομπών των ΝΟχ , SO2.
• Την απόκτηση τεχνογνωσίας από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας και την παραγωγή ειδικών επιστημόνων, με εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών, σχετικά με την τεχνολογία δέσμευσης του CO2 των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών, με τη χρήση θερμοκηπίων άλγης (φυκιών), που παρουσιάζουν παγκόσμια, τεράστιο οικολογικό και οικονομικό ενδιαφέρον.
• Την δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στην «γεωργία» των γειτονικών περιοχών με τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς, με την ανάπτυξη θερμοκηπίων άλγης ( φυκιών) από τους αγρότες της περιοχής.
• Την ανάπτυξη ενός νέου βιομηχανικού κλάδου στην Δυτική Μακεδονία , με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοντίζελ, αφού το κύριο προϊόν των θερμοκηπίων άλγης ( φυκιών) χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ(και μπορεί να υπάρχει και αν κλείσουν οι ΑΗΣ της περιοχής).
• Επίσης είναι γνωστό ότι τα παραπροϊόντα αυτών των θερμοκηπίων αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή λιπασμάτων, ιχθυοτροφών, φαρμακευτικών προϊόντων κλπ.
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου