Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Α. Ζερβός: Έτσι θα φτιάξουμε την Πτολεμαΐδα 5 – Τα σχέδια για αποσύρσεις και αναβαθμίσεις μονάδων

Α. Ζερβός: Έτσι θα φτιάξουμε την Πτολεμαΐδα 5 – Τα σχέδια για αποσύρσεις και αναβαθμίσεις μονάδων

Έχουμε ενδείξεις ότι θα εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση και προχωράμε στη συμβολαιοποίηση της Πτολεμαΐδας 5 ξεκινώντας τη διαδικασία, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός παρουσιάζοντας το έργο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δημιουργείται μία κατάσταση αβεβαιότητας στη Δυτική Μακεδονία και θέλουμε να δείξουμε την απόφασή μας ότι η ΔΕΗ προχωράει στην κατασκευή αυτής της μονάδος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενώπιον της επιτροπής ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει η απόσυρση της Πτολεμαΐδας2. Για τις αποσύρσεις μονάδων αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ δε θα κάνει επενδύσεις στις μονάδες της Καρδιάς, που θα κλείσουν και στο Αμύνταιο που τελεί υπό πώληση και ότι η ΔΕΗ θα επικεντρωθεί σε τρία μέτωπα την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5, την κατασκευή της Μελίτης 2 και την αναβάθμιση του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου , πιθανόν με την κατασκεύη και 5ης μονάδας.
Χρηματοδότηση
Ο κ. Ζερβός έκανε αναλυτική παρουσίαση των βημάτων που έχουν γίνει για τη χρηματοδότηση του έργου της Πτολεμαΐδας επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη χρηματοδοτικής πρότασης από την ΤΕΡΝΑ μέσω του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων της Γερμανίας. Όπως είπε εξετάστηκαν όλες οι δυνατές πηγές, μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενοι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων, όπως αυτός της Γερμανίας Hermes αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, . Προσελήφθη μάλιστα χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Credit Agricole.
Για το Hermes, τόνισε ότι προσλήφθηκε η τράπεζα KFW, σαν χρηματοοικονομικός σύμβουλος για να υποστηρίξει τη Δ.Ε.Η. στην διαδικασία της παροχής εγγυήσεων από το Hermes και για να διοργανώσει το δάνειο. Το ποσό του δανείου ανέρχεται στα 730 εκατ., στο ποσό αυτό θα μετέχει η τράπεζα KFW με 200 εκατ.. Ο φάκελος προετοιμάστηκε με τη βοήθεια της KFW, υποβλήθηκε στην Hermes, παρουσιάστηκε το έργο, ενώ έγιναν συναντήσεις της ΔΕΗ στη Γερμανία στα τέλη Ιανουαρίου στο Αμβούργο και στα τέλη Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.
Το έργο παρουσιάστηκε στις αρμόδιες Επιτροπές, και στις 8 Μαρτίου παρουσιάστηκε στη γερμανική διυπουργική Επιτροπή, για να ληφθεί η απόφαση ένταξης στο Hermes. Όπως είπε υπάρχουν πάρα πολύ θετικές ενδείξεις ότι θα προχωρήσει.
Τα ποσοστά
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό μια πρώτη χρηματοδοτική ανάλυση του έργου, είναι: 44% μέσω KFW και Hermes, 38% ίδια κεφάλαια της Δ.Ε.Η. και επίσης ένα συμπληρωματικό δάνειο της τάξης του 18% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι ανάγκες για ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ θα αρχίσουν στη φάση κατασκευής του έργου και μέχρι τότε εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα έχει ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει.
Χρονοδιάγραμμα Εκταμιεύσεις Αποπληρωμή
Η δανειοδότηση θα κλείσει στο τέλος του χρόνου. Η σύμβαση θα υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες ώστε να αρχίσει να τρέχει το 20μηνο για την ολοκλήρωση των μελετών και των αδειών. Η φάση κατασκευής θα διαρκέσει 50 μήνες και η ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του 2018.
Το μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης θα αρχίσει να εκταμιεύεται μετά τους 20 μήνες, δηλαδή το διάστημα μετά την υπογραφή της σύμβασης καθώς σε πρώτη φάση οι ανάγκες για κεφάλαια θα εέινι περιορισμένες (χρηματοδοτήσεις μελετών κ.λπ.). ΟΙ μεγαλύτερες ανάγκες για κεφάλαια και άρα οι μεγαλύτερες εκταμιεύσεις αναμένονται στο διάστημα 2014 - 2016.
Όσο για την αποπληρωμή του έργου, τόνισε ότι αυτή θα ξεκινήσει μετά τη λειτουργία του έργου και θα έχει διάρκεια 8,5 χρόνια. Για τη ΔΕΗ το κομμάτι που θα κληθεί να αποπληρώσει θα είναι ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ετησίως, εφόσον μπουν ίδια κεφάλαια 500 έως 600 εκατ. ευρώ στο όλο έργο.
Ολοκλήρωση διαδικασιών
Τα επόμενα βήματα είναι η έκδοση της άδειας και αναμένεται η υπογραφή του υπουργού, η ολοκλήρωση των συμβατικών τευχών και των τεχνικών λεπτομερειών, η υπογραφή της σύμβασης, η ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης η έναρξη των μελετών ώστε να αρχίσει η κατασκευή στα τέλη του 2013, αρχές 2014 και το έργο να ολοκληρωθεί το 2018. Η κατασκευή της μονάδας σημαίνει μετεγκατάσταση δύο οικισμών, της Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Για αυτούς τους δύο οικισμούς έχουν κηρυχθεί απαλλοτριώσεις, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2011 για την Μαυροπηγή, με μια εκτίμηση να ολοκληρωθεί το 2013, στις 24 Ιανουαρίου του 2012 για την Ποντοκώμη, με μια εκτίμηση ολοκλήρωσης το 2014.
Πωλήσεις Συμμετοχή ιδιώτη
«Δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε, τόνισε ο κ. Ζερβός για τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις μονάδων ενώ για την πιθανότητα συμμετοχής ιδιώτη στην Πτολεμαϊδα 5 τόνισε ότι αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό μόνο στην περίπτωση που η ΔΕΗ δεν καταφέρει να βρει χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε η μονάδα θα είναι της ΔΕΗ.

Μελίτη
Ο κ. Ζερβός ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ επιμένει στην αναγκαιότητα κατασκευής εκτός της Πτολεμαΐδας 5 και της μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα που όμως αντιμετωπίζει διάφορες περιπλοκές με σημαντικότερη την υπόθεση του λιγνίτη. «Εάν δεν λυθεί η υπόθεση της Βεύης, δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει η Μελίτη 2» ανέφερε. Ωστόσο πρόσθεσε ότι στον προγραμματισμό της εταιρίας παραμένει: η Μελίτη 2 να ακολουθήσει την Πτολεμαΐδα 5.
Αποσύρσεις Αναβαθμίσεις
Για τις αποσύρσεις και αναβαθμίσεις παλαιών μονάδων, ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αποσυρθεί η Πτολεμαϊδα 2 και οι υπόλοιπες μονάδες της περιοχής θα αποσυρθούν μέχρι το 2015. Από το 2016 έως το 2022 θα κλείσουν οι Καρδιές. Στον αντίποδα η ΔΕΗ σκοπεύει να κάνει επενδύσεις αναβάθμισης για να κρατήσει και τις τέσσερεις μονάδες του Αγίου Δημητρίου, ενώ εξετάζει την πιθανότητα και για πέμπτη μονάδα.
Τέλος για το Αμύνταιο όλες οι μελέτες που έχουν γίνει λένε ότι δεν συμφέρει να γίνει επένδυση αναβάθμισης. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα πάντως πιθανόν θα μπορούσε να γίνει τρίτη μονάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου