Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ακόμα προλαβαίνουμε



Διαβάζουμε τελευταία σε ανακοινώσεις του Σπάρτακου και της Ένωσης για την πιθανότητα να κλείσουν δέκα λιγνιτικές μονάδες στην Δυτ. Μακεδονία , λόγω της εφαρμογής της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε. , χωρίς βέβαια να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις ( και οι φύλακες – μαντρόσκυλα έγιναν ποντίκια και πηδάνε από το καράβι του λιγνίτη ).

Ξεχνάνε , βέβαια, πόσο λυσσαλέα πάλεψαν την πιθανότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτ. Μακεδονία .



Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο κ. Ν.Γιωτόπουλος Δ/ντής τότε του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, που πάλεψε μόνος του να ενημερώσει και να πείσει την κοινωνία της περιοχής μας, για τα μεγάλα οφέλη της συνδυασμένης καύσης ΛΙΓΝΙΤΗ-ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, αλλά δυστυχώς ήταν μόνος ( οι συνδικαλιστές μας μόνο με ψιθύρους υπονόμευαν και αυτή την προσπάθεια,φτάνοντας στο σημείο να λένε ότι εξυπηρετεί και συμφέροντα).



Καλή η μονάδα της Πτολεμαϊδας , αντιρρυπαντικής τεχνολογίας , αλλά πολύ ακριβή ( περίπου 1.350 εκατ. € ), σχεδόν τριπλάσιο κόστος από μια συμβατικής τεχνολογίας.

Μήπως τελικά θα δουλεύουμε για τους εργολάβους-κατασκευαστές;



Σήμερα που τα αποτελέσματα της συνδυασμένης καύσης ΛΙΓΝΙΤΗ-ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ είναι γνωστά και θεαματικά:

Αύξηση της διαθεσιμότητας των μονάδων στις περιπτώσεις βλαβών στο σύστημα τροφοδοσίας λιγνίτη ( μύλοι, τροφοδότες κλπ)
Στις περιπτώσεις φτωχού μίγματος (αύξηση φορτίου, καλύτερη καύση , καθαρότερο καζάνι, )
Λόγω της λιγότερης ποσότητας της παραγόμενης τέφρας, καλύτερη λειτουργία του συστήματος αποκομιδής
Μικρότερη ποσότητα εκπομπής CO2 και τελικά μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης


Είναι ολοφάνερο το κέρδος σε πιθανή λειτουργία του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ αλλά και των άλλων λιγνιτικών Σταθμών της Δυτ. Μακεδονίας με συνδυασμένη καύση ΛΙΓΝΙΤΗ-ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, με σημαντικότερο την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ,στην περιοχή που τόσα πολλά της έδωσε.



Αυτό βέβαια προϋποθέτει την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτ. Μακεδονία.



Το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ , αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την δημιουργία « κινήματος » για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για να παρέμβει δυναμικά στην χάραξη των νέων αγωγών ή την επέκταση του υπάρχοντος.





ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

www.ahskardias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου