Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Όχι σε ψυχρή εφεδρεία ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Είναι γενικευμένο φαινόμενο , σήμερα , η απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και κύρια των συνδικαλιστών ( των περισσοτέρων) της ΔΕΗ στην περιοχή μας.
Δεν χρειάζεται καμία έρευνα η δημοσκόπηση για να καταλήξει κανείς στην άποψη αυτή. Είναι η καθολική η άποψη της κοινωνίας περιοχής μας. Η χλιδάτη ζωή τους στην Αθήνα ( μέχρι και κότερα….) , η αλαζονική τους παρουσία, η μόνιμη παρουσία στα καφέ και μπαρ της περιοχής μας (….ο καλύτερος καφές είναι 9 η ώρα – με συνδικαλιστική άδεια- , στο EL GREGO, έλεγε…..ο μεγάλος παντελής - πως τα μάζευε εκείνα τα χαρτάκια από τα διόδια…….. .) .
Πως διασχίζει τον πεζόδρομο της Κοζάνης …εκείνος ο πρόεδρος με τα πολλά κινητά και ζωσμένος με πολλά καλώδια και αξεσουάρ, πάντα απασχολημένος , δεν μπορεί ούτε με νεύμα να χαιρετήσει τους « συναδέλφους .»
Θα προσπαθήσω να μεταφέρω μερικές από τις αιτίες που αποδίδονται από τον κόσμο για το φαινόμενο αυτό.
• Η κατάλυση της Δημοκρατίας στην ανάδειξη των εκπροσώπων στα «αξιώματα» ( πρώτη φορά ακούστηκε γύρω στο 1990 ότι πήγαν την κάλπη στην κουζίνα του σπιτιού γνωστού συνδικαλιστή).Προαποφασισμένες επιλογές από κόμματα, παρατάξεις ( που κατάντησαν κλειστές συμμορίες ) , σταυρωμένα ψηφοδέλτια, πολλαπλάσια , από τους ψηφίσαντες , ψηφοδέλτια στις κάλπες ( ούτε για κατούρημα δεν μπορούσε να πάει ο δικαστικός ), γυρολόγοι ψηφοφόροι και άλλα απίθανα κόλπα.
• Έχουν « καταφέρει » να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν χρειάζεται η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης , φτάνει μόνο η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των παρατάξεων…..τα υπόλοιπα θα τα ρυθμίσουν οι ειδικοί , οι άριστοι που λέει και ο κατάνας ( αλήθεια πως από φύλακας των συμφερόντων των λιγνιτωρύχων θα «αναπτύξεις» τις ΑΠΕ , αφού αυτό σημαίνει μείωση της παραγωγής από λιγνίτη) .
• Αλήθεια είδε κανείς ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής για τους σταυρούς προτίμησης των τελευταίων εκλογών για ανάδειξη των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ ( γράφτηκε ότι ξοδεύτηκαν 500.000 € από τη ΔΕΗ γι αυτό , είναι δυνατόν ; )
• Η οικονομική ευμάρεια των Σωματείων
• Οι συνδικαλιστικές άδειες οι νόμιμες και οι άγραφες ( ποιος Δ/ντής τολμάει να βεβαιώσει αδικαιολόγητη απουσία συνδικαλιστών, τι λες κ. Ν. Αποστολίδη, πόσους μήνες υπέγραφες να πληρώνονται χωρίς να πατάνε στη δουλειά και χωρίς νάχουν συνδικαλιστική άδεια, όταν ήσουν Δ/ντης στον ΑΗΣ ΚΑΡΙΑΣ ; μια φορά τόλμησες να μην υπογράψεις και τραντάχτηκε το Διοικητήριο από τις φωνές του ).
• Η επιλογή των στελεχών της εταιρείας με «υποδείξεις» των συνδικαλιστών ( προσωπικές επιλογές)
• Η «προώθηση» των συνδικαλιστών σε βολικές θέσεις ……για να μην κουράζονται ( ίσως γι αυτό να ξεχνάν να βγούνε στη σύνταξη).
• Η συστηματική φάμπρικα της διεκδίκησης αιτημάτων με δικαστικό και όχι συνδικαλιστικό τρόπο

Είναι γνωστή η κοινοτική οδηγία σχετικά με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ( που διαμορφώθηκε από τα ευρωπαϊκά lobby του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ), στην πραγματικότητα απαγορεύει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Είναι γνωστό ότι μετά την προκήρυξη για την κατασκευή της 5ης μονάδας της Πτολεμαϊδας , ο ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ θα κλείσει.
Ο πρώτος ΑΗΣ που προγραμματίζεται για ψυχρή εφεδρεία είναι ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Είναι φανερό ότι , για τους παραπάνω λόγους και για την διαφορετικότητα των προβλημάτων ( μεταξύ ορυχείων , ΥΗΣ, διανομής ακόμα και των νεώτερων ΑΗΣ ) γίνεται επιτακτική η ανάγκη της αναδιάταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και λειτουργία με νέους κανόνες και πρακτικές ( δημοκρατικά, διάφανα, σεμνά ).
Πρέπει , εμείς που πρώτοι θα αντιμετωπίσουμε την ψυχρή εφεδρεία , να γίνουμε ετοιμοπόλεμοι για να την αποκρούσουμε.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Την ίδρυση « ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ » για την συσπείρωση όλων των δυνάμεων ( μακριά από τα κομματικά γραφεία ), τον σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών για συλλογική δράση.
Εμείς προτείνουμε Σωματείο με έδρα , γραφεία ,χώρους συνελεύσεων και λειτουργίας αποκλειστικά μέσα στον εργασιακό χώρο.
Εμείς προτείνουμε συμβολική συνδρομή ένα ( 1 ) € το μήνα.
Εμείς προτείνουμε συνδικαλιστικές άδειες για την λειτουργία του Σωματείου και ενημέρωση των συναδέλφων αποκλειστικά μέσα στον εργασιακό χώρο.
Εμείς προτείνουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία, καταδικάζουμε την επιβολή των αποφάσεων μας με βίαιο τρόπο ( ύβρεις, εκβιασμούς, προπηλακισμούς και χειροδικίες ), αλλά και δεν δεχόμαστε από κανένα να μας επιβάλει αποφάσεις με αυτούς τους τρόπους
Εμείς προτείνουμε διάφανο τρόπο καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης ( σχετικό άρθρο του καταστατικού προβλέπει την χρήση της τεχνολογίας Η/Υ για προβολή σε οθόνη, scanner για αυτόματη αποθήκευση , ανάρτηση στη σελίδα του Σωματείου στο internet )

Υ.Γ . 1. Μπαρμπαστέργιο , δεν είναι συνδικαλισμός να σχίζεις και μαζεύεις τις ανακοινώσεις, δεν ντρέπεσαι να σε βλέπει ο κόσμος, να μιλάς , να γράφεις δεν ξέρεις;
2. Παλάσκα δεν είναι συνδικαλισμός να φράζεις την πύλη να βρίζεις τους συναδέλφους και να δηλώνεις « ότι εγώ κάνω κουμάντο εδώ », απλά είσαι ένας κοινός υβριστής και τραμπούκος.
Οργανωτική επιτροπή, από συναδέλφους του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ξεκίνησαν απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση του ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Είναι στη διάθεση όλων σχέδιο καταστατικού του Σωματείου για συζήτηση.


Όλοι μαζί για την ίδρυση του

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Όλοι μαζί για συλλογική δράση



Επιμέλεια-πληροφορίες : βαγγέλης παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου