Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

απο Τρομακτικο

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011
Ρε Καλλικράτη, ξέρεις από opengov;

Ας δούμε τα αποτελέσματα του Καλλικράτη και τη σειρά που έβαλε στους Δήμους της Ελλάδας. Θα χρησιμοποιήσω υπαρκτό παράδειγμα του Δήμου Κοζάνης γιατί τυχαίνει να γνωρίζω πολλά.


Πάνω κάτω, αν το κοιτάξει κανείς τα ίδια συμβαίνουν σε όλους τους δήμους της Ελλάδας. Για να δούμε λοιπόν αν όλα αυτά που εξαγγέλθηκαν έγιναν πράξη και μάλιστα σωστή πράξη.

Δήμος Κοζάνης
Οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων έργου δεν ανανεώθηκαν κατά τις επιταγές της κοινής λογικής - τρόικας - κυβέρνησης ή ότι άλλο αποφασίζει βρε αδερφέ. Σωστό.
Δεν ανανεώθηκαν όλες; Κανένας από τους πρώην συμβασιούχους (οι οποίοι απογράφηκαν και ως δημόσιοι υπάλληλοι παρακαλώ) δεν συνεχίζει να “προσφέρει έργο” στον δήμο;

Ας τους πάρουμε με τη σειρά:
Ο γενικός Γραμματέας (του οποίου η θητεία τελειώνει όταν τελειώσει και αυτή του δημάρχου) έπρεπε να είχε φύγει όταν παραιτήθηκε ο πρώην Δήμαρχος (Κουκουλόπουλος) διότι εκλέχθηκε βουλευτής. Ωστόσο ο Γενικός παρέμεινε ως Ειδικός Γραμματέας συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο του. Η αμοιβή του; όσο 2 μόνιμοι υπάλληλοι χώρια τα “μπόνους” τόσο από τον δήμο όσο και από άλλους.
Το κορυφαίο βέβαια είναι πως επειδή ο συγκεκριμένος είναι “ειδικός γραμματέας” αυτόματα η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι κενή. Γνωρίζω πως σε μικρό χρονικό διάστημα θα βγει προκήρυξη για γενικό γραμματέα το οποίο σημαίνει πως ακόμη 2 μισθοί μονίμων θα πηγαίνουν σε ένα άτομο αρεσκείας του νυν δημάρχου.
Πάμε στους ειδικούς συνεργάτες του δημάρχου.
Οι ειδικοί συνεργάτες 7 ή 9 ή 10 ή όσοι είναι τέλος πάντων, ζωή να’χουν, επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια, όχι μέσω ΑΣΕΠ βέβαια αλλά μέσω δημάρχου. Αυτό κι αν είναι πιστή εφαρμογή της πολυδιαφημισμένης πανάκειας του opengov!
Κάποιοι από αυτούς υπήρχαν και πριν στον δήμο Κοζάνης ως...συμβασιούχοι με μίσθωση έργου π.χ. στα θέματα ενέργειας, ΜΜΕ, γραμματείας κλπ. Ο μισθός τους; 2800 καθαρά τον μήνα παρακαλώ, χώρια οι κρατήσεις (περίπου 3700 μικτά).
Ας δούμε ποιοι είναι οι ειδικοί συνεργάτες στον Δήμο Κοζάνης, επιλεγμένοι με διαφανείς διαδικασίες, με κατάθεση βιογραφικών στον δήμαρχο, με κριτήρια την αξία, τις σπουδές κλπ κλπ κλπ.:
1) Γραμματεία δημάρχου (πραγματική ανιψιά του νυν δημάρχου, όχι από τις “άλλες” τις ανιψιές, ξέρετε...) με μισθό 3700/μήνα και με αρμοδιότητα το κλείσιμο ραντεβού.
2) Γραφείο ΜΜΕ. Βλέπετε η θέση έχει “χηρέψει” μετά την μεταφορά του "Πρώην" στην ΔΕΥΑΚ από τη οποία πληρώνεται ένα σκασμό υπερωρίες (πέρα από την αποζημίωσή του) για να τρέχει με τον βουλευτή στην Αθήνα και να γράφει πραγματικά υπέροχα. Αλήθεια, πότε τα γράφει όλα αυτά; οι υπερωρίες και τα εξαιρέσιμα του δείχνουν έναν άνθρωπο που δουλεύει συνεχώς. Μα καλά, όλη τη μέρα, νύχτα Σαββατοκύριακα κι αργίες τον βάζουν να σκάβει; ίσως γι’ αυτό οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες.
3) Η αδερφή του κου Μαυροματίδη, ναι του δημοτικού συμβούλου τυχαίως τυχαίως, με μισθό 3700 και αντικείμενο που ουδείς γνωρίζει αλλά όλοι φαντάζονται.
4) Γραφείο Προγραμματισμού ή ενέργειας ουδείς γνωρίζει ακριβώς το τι κάνει ο συγκεκριμένος ειδικός συνεργάτης (θεωρητικά ενημερώνει ενεργειακές ιστοσελίδες) και περιεργάζεται τους περίεργους. Νέος Μισθός: 3700. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως σταματήσαμε να πληρώνουμε για ανάπτυξη ιστοσελίδων μια και η σελίδα του σπουδάζω στην Κοζάνη που αναπτύχθηκε από διαφημιστική εταιρεία, κόστισε 15000 ευρώ, αλλά αυτό είναι παλιό, πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μάλλον είχε πέσει δουλεία στην μηχανογράφηση του δήμου και δεν μπορούσαν να τη φτιάξουν αυτοί. Έστω κι έτσι, διαγωνισμός έγινε; Που δημοσιεύθηκε; Τελικά πρέπει να μάθω να φτιάχνω ιστοσελίδες: αντιγράφουμε πληροφορίες από τις σελίδες των πανεπιστημίων, αντιγράφουμε και κάποια στοιχεία από τη σελίδα του Δήμου (αυτό θα το λένε ηλεκτρονική ανακύκλωση) και μαζί με 15000 ευρώπουλα έχουμε το ετήσιο εισόδημα ενός μόνιμου υπαλλήλου σε 2-3 μέρες. Δεν είναι κακό... Τί θα λέγατε να σας πουλήσω το "ζω στην Κοζάνη τελεία τζι αρ", το "αναπνέω στην Κοζάνη ντοτ κομ" και το "η τηλεθέρμανση δεν αποδίδει τελεία και παύλα" για μόλις 40.000 ευρώ. Είδατε τι καλός είμαι; σας κάνω και σκόντο. Μήπως πρέπει να περιμένω την επόμενη εκλογική εκστρατεία να ωριμάσει το πράγμα;
5) Αφού υπάρχει συγγενής του αντιδημάρχου για θέματα των πρώην δήμων και νυν δημοτικών ενοτήτων Ελλησπόντου και Δ. Υψηλάντη το αίσθημα δικαίου επιτάσσει την ύπαρξη συγγενή και του αντιδημάρχου για θέματα των πρώην δήμων Ελίμειας και Αιανής, του κου Τζέλλου. Δεν έτρεχε μόνο η αδερφή του κου Μαυροματίδη στις εκλογές. Είχε και ο κ. Τζέλλος συγγενείς που βοήθησαν στις εκλογές και πρέπει να προσφέρουν κι αυτοί την πολύτιμη εργασία του τίποτα στον Δήμο Κοζάνης με μόνο 3700 ευρώ ανά μήνα ανά κεφάλι.
6) Αλήθεια, αυτόν από τον πρώην δήμο Ελίμειας, τον συμβασιούχο ντε, που η προθεσμία για την κατάθεση των διακαιολογητικών για την προκήρυξη του διαγωνισμού για σύμβαση έργου έληγε στις 31/12/2010 και την ίδια μέρα έγινε η αξιολόγηση τον πήρατε στον δήμο; Από τη στιγμή που το πρωτόκολλο είναι ανοιχτό μέχρι τις 15:00 οι υπάλληλοι που έκαναν την αξιολόγηση των αιτήσεων τον καταρτισμό των πινάκων κλπ κλπ πήραν υπερωρίες παραμονή πρωτοχρονιάς ή παίζει ρόλο η συγγενική του σχέση με τοπικό προύχοντα; Βέβαια όλα έγιναν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Ανακοινώνουμε τη θέση 1 μέρα πριν την προθεσμία και την ημέρα λήξης του διαγωνισμού βγάζουμε και πίνακες. Η παραγωγικότητα στα ύψη κι ύστερα λένε για τους δημ. υπαλλήλους ότι δεν δουλεύουν.
7) Γραφείο δημάρχου και πάλι: Ακόμη ένας ειδικός συνεργάτης για το κλείσιμο ραντεβού, ο οποίος, ναι δεν κάνω λάθος, υπάρχει εδώ και 15 χρόνια στο δημαρχείο ως συμβασιούχος. Μα συνεχίζουν οι συμβασιούχοι; Ναι τώρα τους λένε “ειδικούς συνεργάτες”.
8) Αληθεύει ότι κάποιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου (ναι από αυτούς που μπήκαν από τα παράθυρα και ορισμένοι απέκτησαν - κατείχαν και διευθυντικές θέσεις έστω κι αν αυτό είναι παράνομο, (αλήθεια κρίσεις προσωπικού έγιναν καθόλου τα τελευταία 20 χρόνια;)) εκτός από τον μισθό τους έπαιρναν και χρήματα από επαγγελματικές δαπάνες από δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΜΚΟ); Αν ναι ποιοί είναι; συνεχίζουν να παίρνουν;
9) Εκείνος ο άμοιρος ο Στρατηγός της αστυνομίας που ήταν/είναι(;) συμβασιούχος (;) στη βοήθεια στο σπίτι, μετά από το πλουσιοπάροχο πέρασμά του από την δημοτική αστυνομία (τόσο πλουσιοπάροχο που δεν παίρνει κι όλη τη σύνταξη του στρατηγού για να μπορεί να δικαιολογήσει τις συμβάσεις με ΚΕΔΚΕ και 3 δήμους ταυτόχρονα), πότε επιτέλους θα πάει να ξεκουραστεί και να μας ξεκουράσει; για πόσο θα κόβει τιμολόγια ο δήμος (ναι από αυτά που κόβονται από ένα δικό μας μαγαζί και δίνουμε τον ΦΠΑ και λίγο φόρο στο μαγαζί (για να μην φωνάζει και ο Γεώργιος ο 2ος ο Παπακωνσταντίνου) και το καθαρό στον “δικαιούχο”) για να μην φαίνεται που δίνει χρήματα (η ειδικότητα του Γενικού Γραμματέα - Ειδικού γραμματέα); Δεν βαρέθηκε να φροντίζει συνομήλικους ηλικιωμένους; Σε αυτή την μη κερδοσκοπική εταιρεία οδικής παιδείας Εγνατία συμμετέχει και ο Δήμος Κοζάνης; ο αντιδήμαρχος κ. Αποστολίδης μόνος του; ο στρατηγός μόνος του και αυτός, ή όλοι μαζί; ή απλά ο Δήμος Κοζάνης είναι χορηγός; τί είδους χορηγός και με πόσο ρε παιδιά; Για τις δραστηριότητες του κου Αποστολίδη και του Στρατηγού έχουμε χρήματα και είμαστε χορηγοί και για τους φανούς στις απόκριες για παράδειγμα δεν έχουμε; Τί παίζει;
10) Και ένα για την επιχείρηση “σταθμό” του Δήμου Κοζάνης, την ΔΕΠΕΠΟΚ. Αλήθεια, εδώ και 20 χρόνια πέφτουν εκατομμύρια ευρώ για την ΖΕΠ μέσω της ΔΕΠΕΠΟΚ. Τους συμβασιούχους υπαλλήλους τους διακόψατε, ωστόσο κάποιοι από αυτούς επανήλθαν στην επιχείρηση με άλλο πόστο και μάλιστα υψηλότερο. Κάτι άκουσα για διευθύνοντες συμβούλους με μισθό όσο 2 ειδικοί συνεργάτες. Γιατί έγινε αυτό; ήταν άραγε τόσο επιτυχημένοι σε μια επιχείρηση που μπαίνει μέσα συνεχώς; ή πρόσφεραν κι αυτοί τις πολύτιμες υπηρεσίες τους κατά την προεκλογική εκστρατεία φτιάχνοντας για παράδειγμα εφαρμογές για την προσωπική - εκλογική ιστοσελίδα του υποψήφιου Δημάρχου τότε, πέρα από τον άλλο ΑΓΩΝΑ που έκαναν; Γιατί τους πριμοδοτείτε με θέσεις και χρήματα; επειδή έβαλαν μέσα μια επιχείρηση και κατάφεραν το απόλυτο τίποτα; Τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επιχείρηση; Τίιέχει να επιδείξει πέρα από 2 “έτοιμα” έργα της ΚτΠ για ευρυζωνικά; πόσα οικόπεδα με οπτική ίνα πούλησε; Πόσο κοστίζει σε μισθοδοσία η υπογραφή σε προκήρυξη προδιαγραφών που δόθηκαν έτοιμες από Πανεπιστήμια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας; Γιατί οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών αγοράζουν connx ενώ έχουν οπτική ίνα; Απαντήσεις δέχομαι μόνο από πρώην συμβασιούχους με πλέον ανώτερες θέσεις.
11) Να προσθέσουμε εδώ και τον δικηγόρο του διαβόλου, τον συνήγορο του πολίτη, τον δημοτικό Ζορρό; ποιος θα είναι; κανένας αποτυχών μη εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, κανένας-καμία πρώην δημοτικός σύμβουλος; θα δείξει το opengov και η διαφάνεια και μην μου πείτε ότι έγινε προκήρυξη γιατί τόσο αυτή όσο και οι προκηρύξεις για τους ειδικούς συνεργάτες είναι ΜΟΥΦΑ. Για βγάλτε τις μέσω ΑΣΕΠ να δούμε. Κι αν θέλετε να κάνετε καλό στον τόπο μην τις βγάζετε καθόλου. Δεν χρειάζονται.
12) μπορείτε να βγάλετε μια λίστα με τα 30 περίπου άτομα που απασχολούνταν στον Δήμο Κοζάνης (πριν την συνένωση) ως stage-ίτες τους οποίους διακόψατε με τον ντόρο που έγινε τότε και μια λίστα με τα άτομα που 2-3 μήνες αργότερα επανήλθαν με σχέση μερικής απασχόλησης; Πόσα διαφορετικά άτομα υπάρχουν στις δύο λίστες;

Βέβαια, όλες αυτές τις θέσεις τις προέβλεπε και ο Καλλικράτης, θα μου πείτε. Γιατί δεν βγαίνει κανείς να πει "ρε Ραγκούση από τη μια σταματάς τις προσλήψεις από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, μας μιλάς για αναλογίες 1 προς 5 και άλλες τέτοιες μπαρούφες και από την άλλη νομοθετείς την δημιουργία νέων κατηγοριών εργαζομένων με ονειρικούς μισθούς για τα νέα δεδομένα του δημοσίου με συνοπτικές και ψηφοθηρικές διαδικασίες"; Έλλειψη θάρρους ή βόλεμα;

Και μια διευκρίνηση: οι πρώην συμβασιούχοι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν κόστιζαν 2800 καθαρά αλλά λίγο λιγότερα(2100-2200 ανά μήνα) και κάποιοι αρκετά λιγότερα (γύρω στο 1500άρι τον μήνα). Ωστόσο τα έπαιρναν ταυτόχρονα από επαγγελματικές δαπάνες δημοτικών επιχειρήσεων από έργα αυτεπιστασίας και από εικονικά τιμολόγια) όπως άλλωστε και οι αορίστου χρόνου όταν θέλατε να τους επιβραβεύσετε.

Ναι σωστά μαντέψατε: είμαι υπάλληλος του δήμου και είμαι περήφανος που πέρασα μέσω ΑΣΕΠ. Είμαι περήφανος (μαλ...ας) που στα πλαίσια του "βουλιάζουμε "δέχθηκα τις περικοπές στον μισθό μου. Τα δέχθηκα όλα γιατί πίστευα ότι κάτι θα αλλάξει. Και θα δεχόμουν κι άλλα. Τελικά όμως δεν αλλάζει τίποτα. Οι σπατάλες δεν γίνονται από εμένα, άσχετα αν τελικά καλούμαι να τις πληρώσω. Εγώ δεν παίρνω ούτε τα μισά σε σχέση με τους ειδικούς συνεργάτες τον μήνα. Σπούδασα, πέρασα μέσω ΑΣΕΠ και βλέπω πως η αναξιοκρατία καλά κρατεί. Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι παίρνουν περισσότερα αλλά: Τη στιγμή που υφίσταμαι περικοπές βλέπω πως με έναν πρόχειρο υπολογισμό 325 δήμοι επί 10 ειδικούς συνεργάτες γενικούς ειδικούς γραμματείς και ότι άλλο προκύψει επί 3700 τον μήνα επί 12 μήνες είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, επί 5 χρόνια που διαρκεί η θητεία των κοτζαμπάσηδων μας κάνουν πολλά, για βολέματα συγγενών-φίλων και παραταξιακών εργαζομένων. Αν σε αυτούς προσθέσουμε και τα “μπόνους” των αορίστου χρόνου οι οποίοι νιώθοντας αιώνια ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς που τους βόλεψαν δουλεύουν σκληρά σε κάθε προεκλογική περίοδο τότε…

Το ερώτημα είναι: ο Δήμος Κοζάνης που δεν είχε να πληρώσει τους υπαλλήλους του τον Δεκέμβριο και παρανόμησε στην ουσία με τη διαδικασία του δανείου των 550.000 ευρώ που πήγε να πάρει και τελικά "έκοψε" η περιφέρεια, θα δίνει 500.000 ευρώ το χρόνο στους ειδικούς συνεργάτες γενικούς - ειδικούς γραμματείς (για τα φανερά χρήματα μιλάω) για να κάνουνε τι; Τί υπηρεσίες προσφέρουν;

Αυτή είναι η σειρά που μπαίνει κε δήμαρχε και κατ’ επέκταση κε Ραγκούση;
Μιλάμε για 3500 άχρηστες προσλήψεις και αν προσεγγίσουμε με οικονομικούς όρους το θέμα τότε οι προσλήψεις είναι σχεδόν οι διπλάσιες.

Πού τα βρήκα όλα αυτά;
Μα, σας είπα και πριν, είμαι υπάλληλος του δήμου…
και έχω κι άλλα...

Υ.Γ.: Ενδιαφέρομαι για το κυλικείο του Δημαρχείου Κοζάνης, ως δεύτερη απασχόληση γιατί δεν βγαίνω μετά τις περικοπές. Πότε γίνεται ο σχετικός διαγωνισμός; Μήπως πάει σόι το βασίλειο και εδώ, ο "εργαζόμενος" πατέρας το δίνει στα παιδιά και πάει λέγοντας; Πότε είχε γίνει ο προηγούμενος διαγωνισμός; Γίνεται διαγωνισμός; Θα τον βρω στο opengov; Κάνω καλούς καφέδες, πού καταθέτω βιογραφικό;
Ένα εσπρεσσάκι στο τέσσερα! 'Εφτασεεεϊι!

1 σχόλιο: